Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

ZESDE W.K. SCHAKEN VOOR VISUEEL GEHANDICAPTEN


In de navolgende regels wil ik u van dit kampioenschap verslag doen. Dat zal, evenals het verslag in het vorige nummer van "De Schaakbaak" over het W.K.-schaken voor dames, verhalend gebeuren.

6 Oktober: aanreisdag. Vanaf schiphol vertrokken we met 10 personen naar Rusland: Rene Buisman (mijn begeleider, en coach tijdens het toernooi) en ik, Ad Bestman (voorzitter van de I.B.C.A.) met zijn vrouw, vier Belgen, en twee Duitsers.
Vanaf het vliegveld in Moskou werden we per bus afgehaald en naar het hotel gebracht, een rit van ongeveer een uur. Direct na aankomst in het hotel werden we naar een soort vergadering afgevoerd. Daarbij hoorden we ondermeer dat:
-22 landen hadden zich aangemeld. Rusland mocht drie spelers inzetten, zodat we met 24 spelers zouden gaan uitmaken wie zich de (nieuwe?) W.K. mocht gaan noemen.
-De speler uit India nog niet aanwezig was; in het geval deze speler ook de volgende dag nog afwezig zou zijn zou de I.B.C.A. het recht hebben een speler "in te zetten".
-Landgenoten in de eerste ronde tegen elkaar zouden moeten spelen.
-Er 11 ronden volgens het Zwitserse systeem gespeeld zouden worden.
-Het speeltempo 40 zetten in 2 1/2 uur zou bedragen.

7 Oktober: Eerste ronde. 's Morgens werd het toernooi officieel geopend; wat ik me er nog van herinner is, dat werd meegedeeld dat de speler uit India nog niet was gearriveerd, en dat het bestuur van de I.B.C.A. had besloten dat Ad Bestman zijn plaats zou gaan innemen. Dat betekende, dat ik 's middags tegen Ad zou moeten spelen. Ad verdedigde zich tegen mij met de Pric-verdediging, kwam goed uit de opening, maar verloor na 13 zetten een stuk, en na nog uren stug verdedigen de partij. 's Avonds laat arriveerde de speler uit India toch nog, hij kreeg de nul van Ad en speelde de volgende 10 ronden.

8 Oktober: tweede ronde. In deze ronde moest ik aantreden tegen Heinich uit West-Duitsland. Heinich wilde de zaak waarschijnlijk te grondig aanpakken, want in een betere stelling kon hij toch niet doorbreken. Het werd een remise.

9 Oktober: derde ronde. Ook nu moest ik weer aantreden tegen iemand uit Duitsland: Dobierzin uit Oost-Duitsland. Deze partij zal me nog lang in herinnering blijven. Na 5 uur spelen werd de partij afgebroken in een moeizaam uitziende situatie voor mij.
's Avonds werd de partij hervat, maar na twee uur spelen opnieuw afgebroken. Omdat er de volgende morgen een excursie was gepland werd afgesproken om de volgende avond verder te spelen.

10 Oktober: vierde ronde. Na de excursie moest ik om 2 uur tegen Fesche uit Noorwegen aantreden. Dat werd de kortste partij uit het toernooi: slechts 4 zetten. Het remisevoorstel van Fesche nam ik graag aan; dat gaf de gelegenheid de analyses van de afgebroken partij op de pakken. Na nog eens 1 1/2 uur spelen stelde Dobierzin remise voor waar ik maar al te blij mee was.

11 Oktober: vijfde ronde. In deze ronde speelde ik met zwart tegen Chabarkapa uit Joegoslavië. Ook deze partij eindigde in remise. De rustdag ging ik in met een tevreden gevoel: 3 uit 5, in het besef dat dit wel boven mijn stand was.

12 Oktober: congres. 's Morgens werd ons een bustocht door Moskou aangeboden, met een reisleidster van intourist. 's Middags bezochten Rene en ik een kennis van een van onze leden. 's Avonds was er dan nog het I.B.C.A.-congres, waarover het volgende valt te melden:
-Chabarkapa uit Joegoslavië werd tot tweede vice-voorzitter benoemd.
-In 1987 organiseert de B.R.D. het 3e W.K. voor junioren.
-In 1988 organiseert Zweden het 4e W.K. voor junioren.
-In 1990 organiseert de B.R.D. het 7e W.K. schaken voor visueel gehandicapten, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de D.B.S.W.
-Hongarije zal vermoedelijk gastland zijn in 1988 tijdens de schaak-olympiade. Als Hongarije niet door mocht gaan zal Joegoslavië de organisatie op zich nemen.
-Men hoopt dat Polen in 1989 het tweede W.K. Schaken voor dames wil organiseren.
-Na 1988 zal het W.K. schaken voor junioren om de twee jaar worden georganiseerd.

13 Oktober: zesde ronde. In deze ronde verloor ik van Lilley uit Engeland. Direct na de opening won ik een pion, maar kort daarna maakte ik een foutje.

14 Oktober: zevende ronde. Ook in deze ronde een nederlaag, dit keer Novak uit Tsjechoslowakije. Ik verloor in een door Novak mooi uitgevoerde mataanval. 's Avonds hoorden we dat Heinich (B.R.D.) de volgende dag naar huis zou terugkeren in verband met oogklachten.

15 Oktober: achtste ronde. Opnieuw een nederlaag voor mij; dit keer was Torres uit Columbia me te sterk. Of deze nederlaag nodig was geweest?............
In ieder geval heb ik op diverse punten in de wedstrijd minder sterke zetten gedaan.

16 Oktober: negende ronde. Remise tegen Hannermayer uit Oostenrijk. Wat was hij blij..... In een wat beter staande stelling voor mij bood ik remise aan op de 38ste zet. Ik zag niet hoe ik erdoor kon komen. Hannermayer nam het direct aan, vertelde dat hij juist had willen opgeven omdat hij een afspraak op de ambassade had, dus geen tijd meer had, en ook 's avonds weg zou blijven zodat hij zich geen afgebroken wedstrijd kon veroorloven!

17 Oktober: tiende ronde. Door een foutje van de paringscommissie moest ik deze ronde tegen Bhihami uit India spelen. De partij werd afgebroken en tijdens de analyse vonden we een goede winstmogelijkheid. In de hervatting verliep het spel zoals we ons dat hadden voorgesteld.

18 Oktober: rustdag. Op deze rustdag hebben Rene en ik allerlei bezienswaardigheden van Moskou bezocht.

19 Oktober: laatste ronde. Na 3 1/2 uur spelen eindigde mijn partij tegen Bibas uit Israel als gevolg van een herhaling van zetten in remise. In de namiddag vond de officiële sluiting van het toernooi plaats. De officiële ranglijst treft u aan het slot van dit artikel aan. Tijdens de slotplechtigheid was o.a. de oud-wereldkampioen Botwinnik aanwezig. Hij voerde het woord, en reikte de prijzen uit. Na de slotplechtigheid werd een afscheidsdiner aangeboden.

20 Oktober: vertrekdag. Geen bijzonders.

Slotopmerkingen: Ik ben blij dat de N.S.V.G. mij in de gelegenheid heft gesteld aan dit toernooi deel te nemen. Wellicht vindt u dat dit verslag wat lang is. Ik heb nou eenmaal geen redacteur die mijn stukjes inkort! Zoals u uit de eindstand zult zien is de oud-wereldkampioen Krylov "slechts" op een vijfde plaats geëindigd. Het was het spannendste toernooi tot dusver. Er waren veel slechtziende spelers w.o. de drie hoogst geklasseerde. Van elke ronde verscheen zowel in zwartschrift als in braille een bulletin waarin de partijnotatie van alle partijen uit die ronde waren opgenomen. Wie deze bulletins wil lenen moet maar even contact opnemen. Als je niet gewend bent om toernooien te spelen is een toernooi van elf ronden vrij zwaar.
Een goede voorbereiding is onder meer om van te voren wat toernooien te spelen (zo men daartoe in de gelegenheid is). Tenslotte volgt hierna de volledige eindstand.

1 - Berlinsky (USSR) 8,5 (BHZ: 70,50 SBB: 55,25)
2 - Dukaczevsky (Polen) (BHZ: 70,50 SBB: 52,25)
3 - Dobierzin (DDR) 8
4 - Magnusson (Zweden) 7,5
5 - Krylov (USSR) 7 (BHZ: 72,50 )
6 - Lilly (Engeland) 7 (BHZ: 61,50 )
7 - Novak (Tsjecholowakije) 6 (BHZ: 68,50 SBB: 32,75)
8 - Strokov (USSR) 6 (BHZ: 68,50 SBB: 31,25)
9 - Eros (Hongarije) 6 (BHZ: 53,50 )
10 - Chabarkapa (Joegoslavië) 5,5 (BHZ: 68 )
11 - Fesche (Noorwegen) 5,5 (BHZ: 59 )
12 - Torres (Collumbia) 5,5 (BHZ: 57 )
13 - Bibas (Israel) 5 (BHZ: 59,50 )
14 - Makela? (Finland) 5 (BHZ: 57,50 )
15 - Rubio (Spanje) 5 (BHZ: 57 )
16 - Boerefijn (Nederland) 5 ( )
17 - Irmia (Roemenië) 5 ( )
18 - Dimitrov (Bulgarije) 4,5 ( )
19 - Hatzyapostolydys 4 ( )
20 - Hannermayer (Oostenrijk) 3,5 (BHZ: 45 )
21 - Bhimani (India) 3,5 (BHZ: 44,50 )
22 - Rozzi (Italië) 3 ( )
23 - Heinich (BRD) 3 ( )
24 - van Speybroeck (België) 2,5 ( )

N.B.: De afkorting BHZ staat voor Buchholz.
De afkorting SBB staat voor Sonneborn-Berger

MARTIEN BOEREFIJN

Onderwerpen in de rubriek: Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1985 junioren 1e wk
1986 1e wk schaken voor dames met 4 nsvg leden
1986 verslag zesde wk
1987 3e Wk schaken voor junioren (1) bronzen medaille voor nsvg lid
1987 3e Wk schaken voor junioren (2)
1989 Verslag wk dames
1989 Wk junioren
1990 verslag
1993 3e wk schaken voor dames
1998 Brneo verslag
2003 verslag junioren wk
2005 Eindstand wk junioren
2005 Utnodiging wk junioren
2005 Verslag wk junioren
2005 Verslag2 wk junioren
2005 Verslag3 wk junioren
2005 dames_uitnodiging
2006 india
2010 partij_sergio
2010 verslag
2014 info en uitnodiging
2011 schaken voor vip junioren
2013 Uitnodiging wk schaken voor vips (dames en jeugd)
2013 verslag wk schaken voor junioren
2014 Uitnodiging
2014 schaken voor vips aanmelden kan nog
2013 junioren Schaaktechnisch verslag
2014 schaken voor vips - eindstand
2014 Uislagen en partijfragmenten
2015 Uitnodiging 9e wk schaken voor junioren

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie