Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

18-08-2015 Toernooiverslag open NK in Dieren

Eind juli heeft ons lid Lucas de Jong meegedaan aan het Open Nederlands Kampioenschap schaken in Dieren.
Hij schreef ierover een uitgebreid, interessant verslag.
Opmerking van de webmaster: In dit verslag komen schaakstellingen voor die in diagramvorm getoond kunnen worden. Klik daartoe in de rechter kolom op het juiste linkje.

Lucas schrijft:

Dit zomertoernooi is één van de sterkste en drukst bezochte toernooien in Nederland en aangezien ik in Nijmegen woon is het voor mij ook gemakkelijk te bereiken. Ik debuteerde in 2012 en sindsdien heb ik elk jaar meegedaan, dus dit was het vierde jaar op rij. De eerste twee jaren speelde ik in reservegroep C (rating maximaal 1650), maar aangezien ik daar het tweede jaar gedeeld tweede werd met 7 uit 9 - waar ik destijds ook verslag van heb gedaan op deze site - besloot ik in 2014 in reservegroep B (rating tot 1850) mee te doen, ook al mocht ik gezien mijn rating nog in groep C spelen. In de B-groep scoorde ik een acceptabele 4 uit 9 en dat was voldoende reden om ook dit jaar voor de B-groep te kiezen. Het doel was 50%, ambitieus maar zeker niet onhaalbaar. Ik reisde samen met clubgenoot Jelmer met de trein. Hieronder een verslag van mijn bevindingen.

In de eerste ronde begon ik (rating 1589) met een zwartpartij tegen Goswin Zeeman (1734). Via het Smith-Morragambiet van het Siciliaans belandden we in een Alapin, waarin Goswin ervoor koos om vrij snel zijn witveldige loper op te geven voor mijn paard op d5. Ik kwam zeker niet slecht uit de opening en kreeg spel met een ver opgerukte vrijpion op d3, maar uiteindelijk ging ik hier niet goed mee om en kwam ik minder te staan. Mijn vrijpion verdween van het bord terwijl een witte soortgenoot op d6 juist sterk werd, maar gelukkig was Wit al vroeg in tijdnood gekomen waardoor hij geen optimale afwikkeling koos. Daardoor bereikte ik een gelijk toreneindspel waarin voor geen van beide partijen iets te halen was: remise.

In de tweede ronde mocht ik aantreden tegen één van de buitenlandse spelers in onze groep, Byrial Jensen (1735) uit Denemarken. Deze combineerde zijn vakantie met het schaaktoernooi in Dieren. Ik hoop niet dat ik de sfeer op zijn vakantie verpest heb, maar ik won de partij wel. In een Schotse partij kwamen we al vrij snel in een eindspel, waarin aanvankelijk zijn loperpaar en mijn pionnenstructuur elkaar aardig uitbalanceerden.
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function toon_stelling() in /srv/psa02/nsvg.nl/httpdocs/php_functies/alg_functies.php:239 Stack trace: #0 /srv/psa02/nsvg.nl/httpdocs/php_functies/berichten_functies.php(162): toon_inhoud_file(Resource id #12, '', 'map=.beheer/ber...', 'alles') #1 /srv/psa02/nsvg.nl/httpdocs/php_functies/archief_functies.php(81): toon_bericht('../beheer/beric...', '273 20150915 kn...', 'b', 'alles') #2 /srv/psa02/nsvg.nl/httpdocs/main/archief.php(25): toon_onderwerp('100', '273 20150915 kn...') #3 {main} thrown in /srv/psa02/nsvg.nl/httpdocs/php_functies/alg_functies.php on line 239