Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

25-06-2017 Schaakolympiade voor visueel beperkten (2)

De Olympiade voor visueel gehandicapten in Ohrid, Macedonië is over de helft. Hierbij een verslag van de verrichtingen van het Nederlandse team in de eerste vijf ronden.
Maandagochtend was de technical meeting, waarop teamleiders en coaches informatie kregen over de precieze regels tijdens het toernooi. Namens ons ging coach Guus daarheen. Ook Sergio was aanwezig, omdat hij officieel teamcaptain is en ook omdat hij bestuurslid is bij de International Braille Chess Association (IBCA), die het toernooi mede organiseert. Hier kregen zij o.a. te horen dat de spelers bij een remiseaanbod met Guus mogen overleggen, maar dat hij daarbij alleen mag antwoorden met 'Ja', 'Nee' of 'Dat mag je zelf beslissen'. Nadat deze praktische informatie was verstrekt, werd de indeling gemaakt. Hieruit bleek dat wij tegen Montenegro zouden moeten spelen, dat als 7e geplaatst was. Een lastige opgave, aangezien wij op rating het 20e team waren.
De wedstrijden begonnen om 15:00 uur. Herstel: ze zouden om 15:00 uur beginnen, maar om onduidelijke redenen werd dat een half uur later. Er ontspon zich in elk geval een interessant gevecht waarin wij zeker niet weggespeeld werden door de Montenegrijnen. Sergio kreeg met Zwart aan bord 2 een opening voorgeschoteld die hem niet zo lag en kwam daar wat moeilijk uit, maar hij wist het remise te houden. Ook Jans tegenstander ging aan bord 4 in de aanval, maar Net als Sergio verdedigde Jan goed en hield het remise. Helaas was Rick ondertussen redelijk hard van het bord gezet door IM Predrag Nikac (2308). Zelf had ik eveneens een lastige tegenstander, maar desondanks durfde ik een pion op b2 te offeren. Ik speelde niet helemaal goed verder, maar ook mijn tegenstander deed niet de beste zetten zodat ik toch wat aanval kreeg op de koningsvleugel. Uiteindelijk diende zich een zetherhaling aan, waar ik na kort overleg met de coach maar op inging omdat ik niets beters zag. Zo verloren we eervol met 1˝-2˝. Na afloop zijn we uit eten geweest omdat we het buffet in het hotel, dat bij de lunch vrijwel hetzelfde was als bij het diner, nu al zat waren. Zoals alles in Macedonië bleek ook dit restaurant spotgoedkoop te zijn: voor 2930 dinar (nog geen €50,-) hadden we voor de hele groep een voor- en hoofdgerecht en de drank.
In ronde twee was het als 14e geplaatste Zweden de tegenstander. Op papier dus een gemakkelijker tegenstander dan Montenegro en dat bleek ook in de praktijk, al had er meer ingezeten dan de 2-2 die het uiteindelijk werd. Sergio scoorde aan bord 2 als eerste van het team een overwinning: hij ging met wit als een mes door de boter en had na 22 zetjes zijn punt binnen. Pieter had de eerste dag vrij gehad en begon zijn toernooi rustig met een remise. Na afloop bleek uit de analyse met Stockfish echter dat hij meerdere winsten gemist had, waardoor hij toch met een bittere nasmaak terugkeek op zijn partij. Rick speelde sterk en kwam goed te staan, maar uiteindelijk gaf het verschil van 393 ratingpunten toch de doorslag in het voordeel van zijn opponent. Het lot van het team lag nu in mijn handen. Ik had een eindspel met een pluspion en voor beiden het loperpaar, maar dit bleek verdraaid lastig te winnen. Het was niet aan mij besteed en na meer dan vijf uur spelen berustte ik in het onvermijdelijke.
Op woensdag speelden we tegen Hongarije. Dit team was als 15e geplaatst en ons spel van de afgelopen dagen gaf reden voor vertrouwen. De wedstrijd liep echter uit op een deceptie. Rick zag in een koningsgambiet zijn geofferde pion nooit terug en was de eerste die zijn koning omlegde. Ik volgde zijn voorbeeld: na goed uit de opening te zijn begon ik slechte zetten te produceren, waaronder o.a. twee zetten die simpel een pion wegblunderden. Toen mijn tegenstander groot materiaal ging winnen of mij mat zou gaan zetten, vond ik het genoeg. Ook Jan had een off-day: hij gaf twee stukken weg, speelde nog een tijd door maar kon de nederlaag niet afwenden. Topscorer Sergio redde echter de eer door met zwart een keurige plusremise te scoren tegen een speler met meer dan 2050 elo-punten. Na afloop zijn we uit eten geweest bij hetzelfde restaurant waar we maandag ook waren geweest. Ook donderdag en vrijdag zijn we hierheen gegaan.
Kroatië was onze vierde tegenstander. Ondanks de nederlaag van de dag ervoor zagen wij kansen, aangezien we op drie borden een licht ratingoverwicht hadden. Na een korte remise van Sergio was Pieter de eerste die een vol punt liet noteren. Zijn jeugdigde opponent wist zich geen raad met Pieters Londen-systeem. Pieter stond al erg goed toen hij op de vijftiende zet een toren cadeau kreeg: 1-0! Helaas was Jan slachtoffer van datzelfde Londen-systeem. Het moet gezegd dat zijn tegenstander de inaccurate zetten van Jan uitstekend afstrafte. De druk kwam dus op de schouders van eerstebordspeler Rick te liggen. De voortekenen waren niet gunstig: hij had 0 uit 3 en speelde met Zwart tegen een speler met bijna 200 ratingpunten meer, maar dat deerde hem niet. Een ver opgerukte vrijpion op f2 leverde hem een kwaliteit op en dit schoof hij bekwaam uit naar winst. Zo werd Rick de held van de dag en was de eerste overwinning binnen.
Gisteren troffen we voor het eerst een team dat lager geklasseerd was dan wij, namelijk Zuid-Afrika. Pieter trof aan bord 4 de topscorer van dit team. Er ontstond een strijd van het Londen-systeem van zijn tegenstander tegen Pieters stonewall, waarin het Londen-systeem lange tijd aan de winnende hand leek. Wit bereikte een toreneindspel met twee pluspionnen, maar Pieter wist van geen wijken en sleepte er zowaar een remise uit. Zelf kwam ik opnieuw goed uit een Scandinavische opening. Ditmaal hield ik lange tijd mijn voordeel vast, maar ik kwam er niet door en nam op zet 35 het remiseaanbod van mijn tegenstander aan. Ondertussen was echter duidelijk dat Sergio en Rick op winst stonden. Ricks tegenstander had een stuk geofferd en daarna misschien een remisekans gemist, maar te passief spel kostte hem de kop en Rick mocht zelfs het mat op het bord brengen. Sergio had met een relatief eenvoudige combinatie ook een stuk gewonnen en wikkelde bekwaam af. Zo was de 3-1 overwinning een feit.
Vandaag was er een excursie naar een klooster. Hier gingen we per boot naartoe over het meer van Ohrid. Het was een interessante excursie in een mooie omgeving. Morgen gaat het toernooi verder. We spelen dan tegen Azerbeidzjan.

Uitslagen


Ronde 1:
Nederland (1790) - Montenegro (2064) 1˝-2˝
1. Rick van Loy (w, 1897) - IM Predrag Nikac (2308) 0-1
2. Sergio Harnandan (1863) - Milan Ivanovic (1986) ˝-˝
3. Lucas de Jong (1689) - Borislav Andjic (2122) ˝-˝
4. Jan Boer (1711) - Radovan Damjanovic (1838) ˝-˝

Ronde 2
Zweden (1993) - Nederland (1765) 2-2
1. Jorgen Magnusson (2290) - Rick van Loy (1897) 1-0
2. Tage Johansson (1885) - Sergio Harnandan (1863) 0-1
3. Hakan Thomsson (----) - Lucas de Jong (1689) ˝-˝
4. Richard Spele (1805) - Pieter Couwenberg (1611) ˝-˝

Ronde 3
Nederland (1790) - Hongarije (1890) ˝-3˝
1. Rick van Loy (1897) - Samuel Attila Svilagyi (1773) 0-1
2. Sergio Harnandan (1863) - Miklos Rev (2057) ˝-˝
3. Lucas de Jong (1689) - Istvan Vojan (1921) 0-1
4. Jan Boer (1711) - Balazs Almadi (1807) 0-1

Ronde 4
Kroatië (1773) - Nederland (1771) 1˝-2˝
1. Hinko Cajzler (2093) - Rick van Loy (1897) 0-1
2. Milan Prpic (1792) - Sergio Harnandan (1863) ˝-˝
3. Miso Culjak (1679) - Jan Boer (1711) 1-0
4. Lovro Pergar (1527) - Pieter Couwenberg (1611) 0-1

Ronde 5
Nederland (1765) - Zuid-Afrika (1622) 3-1
1. Rick van Loy (1897) - Willem Liebenberg Frederick (----) 1-0
2. Sergio Harnandan (1863) - Melvyn Andre Lucas (1622) ˝-˝
3. Lucas de Jong (1689) - Bruno de Meyer (----) ˝-˝
4. Pieter Couwenberg (1611) - Cicel Vosloo (----) ˝-˝

Op de foto: het team tijdens de wedstrijd tegen Kroatië.

Onderwerpen in de rubriek: Schaakolympiade voor vips


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1992 Verslag 9e olympiade
2008 Nsvg deelnemers
2008 Verslag
2012 Uitnodiging Ibca olympiade
2012 voorbeschouwing door sergio
2012 Uitslagen schaakolympiade 2012
2012 Verslag schaakolympiade chennai
2017 Het NSVG team en de toernooi website
2017 schaakolympiade voor vips
2017 15e schaakolympiade voor vips
test
2017 verslag ronde 6 tm slot
2017 Verslag ronde1 tm ronde5
2017 Verslag dag1 tm dag3

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie