Ik speel voor de stukkenjagers in Tilburg en sinds een paar jaar ben ik ook actief als jeugdtrainer bij EGS, de club waar ook Pieter en Rick lesgeven. Op een vrijdagavond in 2007 werd ik gepolst voor deelname aan het ONK 2008 te Nunspeet. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, het leek me leuk om samen met Pieter, Rick en Alex een toernooi te spelen. Het toernooi in Nunspeet diende als kwalificatie voor de Olympiade 2008 in Kreta. De eerste kennismaking met de NSVG was van mijn kant uit positief, de sfeer was erg goed en ik kon het ONK afsluiten met een gedeelde tweede plaats.
Hier is ook het idee geboren om als begeleider mee te gaan naar Kreta. Een Olympiade is een schitterende formule en Kreta is een prachtige locatie, kortom ook deze keuze was niet al te moeilijk. Ik denk dat we een goed team hebben, maar of we de Russen kunnen verslaan?
Zeus, de Griekse oppergod, is geboren in Kreta. Ik hoop dat Caissa, de oogverblindende godin van het schaken, zich thuis gaat voelen op dit eiland en dat ze ook het NL-team niet vergeet.
Mijn naam is Rick van Loy, geboren te Goirle op 19 mei 1968. Rond mijn achtste levensjaar maak ik eigenlijk voor de eerste keer kennis met het schaakspel. Ome Toon inspireerde mij in die tijd en we deden altijd veel spelletjes zoals stratego, monopoly, dammen en schaken.
In 1979 werd ik lid van de EGS in Goirle en behaalde dat jaar mijn pionnendiploma. Het duurde tot 1987 totdat ik weer in aanraking kwam met het schaakspel en besloot dan ook maar om een schaakcomputer te vragen voor Sinterklaas. Hoewel mijn ouders weinig affiniteit vertoonden met denksporten in die tijd, was ik toch wel verrast dat ze werkelijk een schaakcomputer voor mij hadden gekocht. Ik speelde dag en nacht op dat ding en in maart 1988 sloot ik me aan bij de Vughtse Toren. In die tijd begon ik ook al theorieboeken aan te schaffen omdat ik veel moest inhalen voor mijn gevoel.
In het eerste seizoen 1988-1989 speelde ik 3e klasse onderbond bij de Vughtse Toren en scoorde in dat jaar slechts één punt uit zes wedstrijden. In 1989 verhuisde ik (terug) naar Goirle. Om sneller vooruit te komen in het schaken had ik wel door dat het ook goed zou zijn om in de stad te gaan spelen. Op advies van Jan Spoorenberg (toendertijd districtskampioen van Den-Bosch) besloot ik in september 1989 lid te worden van de Stukkenjagers in Tilburg.
Tot de zomer van 1995 heb ik bij twee clubs gespeeld. In 1995 won ik het Zwitserstoernooi bij de Wolstad in Tilburg en dat was voor de Wolstedelingen een reden om mij een jaar later naar hun 1e team te halen. Hoewel ik toen slechts een rating had van 1778, bleek de top nog niet in zicht.
Hoewel ik vanaf 1996 mijn prioriteiten ging verleggen van het schaken naar een informatica opleiding en ik eigenlijk dacht dat het wel ver gedaan zou zijn met presteren op schaakgebied, pakte het toch wel anders uit. Een keer in de veertien dagen serieus een middagje trainen deed wonderen. In 1998 verraste ik dan ook vriend en vijand door op de Brabantse kampioenschappen een gedeelde 2e plaats te behalen. Twee jaar later herhaalde ik dat kunstje nog een keer door een ongedeelde derde plaats met een nog betere toernooi performance, namelijk een TPR van 2180.
Die toernooiperformance van 2180 bleef staan tot 2007. In augustus 2007 op een Fide-toernooi in Tsjechië scoorde ik een TPR van maar liefst 2267!
Ik ben lid geworden van de NSVG in 2005 en won dat jaar de competitie "schaken achter het bord". In 2006 won ik zowel het ONK als het OVK.
Mijn mooiste schaakherinningen? Ik loop nog altijd met het idee rond om nog eens een boek uit te brengen (ha ha). In 1991 won ik voor de eerste keer een toernooi, De Goirlese Open Kampioenschappen, daar was ik toen wel ontzettend blij mee. Mijn gedeelde 2e plaats en ongedeeld 3e plaats op de Brabantse kampioenschappen in respectievelijk 1998 en 2000, ben ik ook erg trots op. En natuurlijk niet te vergeten, het recent doorbreken van de 2000 elo barriere.
Hoewel ook mijn schaakleven door ups en downs worden gekenmerkt, heb ik best veel om trots op te zijn voor iemand die pas rond zijn 20ste serieus met schaken is begonnen.
Dat het schaakvuur nog niet gedoofd is, bewijst wel mijn recente overwinning tijdens het weekendtoernooi van de Stukkenjagers op oud-jeugdkampioen van Nederland, Fide-Meester Twan Burg.
Ik heb zin in Kreta en hoop daar voor mijzelf en het Nederlandse team een goede prestatie neer te zetten.
(12-10-2008) Het vierde verhaal komt van Louis van Duuren.
Mijn beste schaakprestatie? O, ik heb Paul Keres op remise gehouden in een simultaan!
/olympiade/Even voorstellen de olympiadegangers_clip_image002.jpg">
Louis van Duuren
Hoewel ik me voor de meesten van jullie niet meer hoef voor te stellen, wil ik een beknopt uittreksel van een samenvatting van mij als schaker geven.
Ik ben op 10 mei 1944 in Rotterdam als slechtziende geboren en leerde op 13 jarige leeftijd de spelregels van het schaken van mijn vader. Dit was ook de leeftijd waarop ik naar Bartiméus in Zeist ging. Daar kon ik mijn opgedane kennis voldoende in praktijk brengen, tegen medescholieren, waaronder Ad Bestman en Martin Boerefijn. Al snel bleek mijn kennis van het schaken niet toereikend te zijn om tegenspel te bieden aan mijn medescholieren. Sommigen daarvan pakten het schaken serieus aan en waren lid van de Zeister schaakvereniging. Het mooiste van het schaken op Bartiméus waren de onderlinge wedstrijden van onze school met gelijkwaardige scholen in het buitenland. Toen al maakten we tripjes naar Hanover en Sost, waar we ontdekten dat we, wat betreft het schaken, wel mee konden komen, maar op het gebied van bier drinken nog veel moesten oefenen.
In die tijd werd de NSVG opgericht, waar de meeste schakers van Bartiméus, dus ik ook, lid van werden. De club heeft zelfs eens het risico genomen mij voor een paar jaar als penningmeester te benoemen. Een wanhoopsdaad die gelukkig niet al te veel schadelijke gevolgen heeft opgeleverd.
Pas op mijn twintigste sloot ik mij aan bij een schaakclub voor zienden. Ook toen bleek dat ik nodig iets aan theoretische kennis moest gaan doen om vooruit te kunnen komen. Al ras breidde mijn schaakboekenverzameling uit tot meer dan een meter en mijn stand op de huishoudelijke competities hield daar gelijke tred mee.
Mijn eerste IBCA schaakolympiade was in 1972 in Pula, in het toenmalige Joegoslavië, waar ik vol verwondering ontdekte dat veel blinde topschakers tijdens een partij hun bordje alleen gebruikten om er hun zetten op te doen en het verder niet aanraakten.
Toentertijd was het gebruikelijk dat veel grootmeesters, die aan het Hoogoven toernooi (het huidige Corus toernooi) hadden deelgenomen, door het land trokken om simultaans te geven om wat bij te verdienen. Ik was er vaak als de kippen bij om me in te schrijven voor zulke seances. Het gaf me wel een kick om tegen grootheden als Keres, Geller en Euwe, die je alleen van hun schaakboeken kende, te mogen spelen. Ik weet nog goed dat links van mij, tijdens een simultaan tegen Paul Keres, de toen nog amper 13 jarige Hans Böhm zat, die al rap de koning moest neerleggen, terwijl ik Keres een remise wist te ontfutselen door zetherhaling. Maar Böhm begreep op den duur toch meer van het spelletje dan ik en wist het in de tachtiger jaren voor elkaar te krijgen om bij de KRO een wekelijks schaakprogramma te presenteren onder de naam 'Man en paard'. Doch aan alles komt een einde en dus ook aan dit prachtige programma. De KRO wilde dit einde echter niet geruisloos voorbij laten gaan en organiseerde in hun studio's een feestelijke dag rond Hans Böhm met vele kopstukken, waaronder Jan Timman, Hans Ree en Genna Sosonko. Deze laatste was de uitdaging aangegaan om een blindsimultaan tegen 4 spelers te geven en omdat die dag toch al een ludiek karakter had, was het niet meer dan voor de hand liggend dat dat 4 leden van de NSVG moesten zijn. Jan van Gelder, Martin Boerefijn, Theo verboom en ik werden als slachtoffer aangewezen. Wij zaten met z'n vieren op een podiumpje met ons bord voor ons en Genna Sosonko zat voor ons met zijn rug naar ons gekeerd zonder enig schaakmateriaal. Na verloop van een zet of 15 stond ik al niet zo best meer, maar degene die onze zetten en die van Sosonko doorgaf, kwam naar mijn bord en vertelde dat onze opponent remise aanbood, omdat hij de stelling niet meer goed in zijn hoofd had. Dit aanbod had ik natuurlijk met beide handen moeten aanpakken, maar ineens schoot mij te binnen dat je een remiseaanbod pas mag doen nadat je je zet hebt gedaan. Ik gaf deze ingeving door aan de boodschapper, die weer snel terug was met de mededeling dat Sosonko de partij opgaf. Nog steeds weet ik niet of ik bepaalde schaak-fatsoensregels heb overtreden, in elk geval liet Sosonko na afloop duidelijk blijken dat hij er niet happy mee was. De seance eindigde overigens in een 2-2 gelijkspel.
Van de 13 keer dat de IBCA olympiade werd georganiseerd is de aanstaande op Kreta mijn 5 e , waarvan een keer (Zakopane 2000) voor België.
Veel informatie over en partijen uit de IBCA olympiades vind je op deze site.
(9-10-2008) Het derde verhaal van de olympiade-gangers komt deze keer van onze voorzitter Pieter Couwenberg.
In 1989 ben ik lid geworden van de NSVG. De competities en toernooien zijn altijd gezellig.
/olympiade/foto_pieter.jpg" width="122" height="85">
Pieter Couwenberg geboren en getogen in Goirle. Leerde op de basisschool het schaakspel. Vanaf dat moment heeft het spel me niet meer los gelaten.
Werd lid van de EGS waar ik nu nog altijd schaak, en geef al ruim 12 jaar les op de jeugdafdeling, waar ik ooit zelf als een klein manneke les kreeg.
In 1989 ben ik lid geworden van de NSVG. De competities en toernooien zijn altijd gezellig. Sinds 1999 zit ik in het bestuur en organiseerde ik de competitie 'Schaken achter het bord". De laatste drie jaar, coördineer ik de organisatie van het "Open NSVG kampioenschap".
Mijn eerste internationale optreden voor de NSVG was tijdens het 6 landentoernooi in Parijs. Een bijzondere ervaring! Later volgde Zwitserland, Engeland, en Duitsland.
Binnenkort gaan we na de Olympiade in Kreta. Ik reken erop dat we daar goede resultaten gaan neerzetten.
Tot slot een partijfragment uit 2001 gespeeld tijdens het het open Vlaams kampioenschap. Mijn tegenstander slaat met de dame in op b2 en dat had hij beter niet kunnen doen.
/olympiade/Pieter_beno2001.jpg" width="273" height="302">
Wit: Kg1,Dd1,Pd5,Lf3,Ta1,Te1,Pionnen a2,c2,e4,f2,g2,h2
Zwart: Ke8,Db2,Pd4,Lf6,Ta8,Th8,pionnen a7,b7,c5,d6,e5,f7,g7,h7
Hieronder de volledige partij.
Pieter Couwenberg - Beno Bijvank. 2001
1. e4 e5 2. Nf3 d6 3. Nc3 Bg4 4. Be2 Nc6 5. d4 Bxf3 6. Bxf3 Nxd4 7. O-O Nf6 8. Re1 Be7 9. Be3 c5 10. Bg5 Qb6 11. Bxf6 Bxf6 12. Nd5 Qxb2 13. c3 Nxf3+ 14. Qxf3 Bd8 15. a4 Rb8 16. Qd1 c4 17. Re2 Qb3 18. Qc1 b5 19. Rb2 bxa4 20. Rxb3 axb3 21. Qa3 O-O 22. Rb1 Bg5 23. Ne3 Be7 24. Qa4 d5 25. Nxd5 Bc5 26. Qxc4 Rfc8 27. Qa4 Rd8 28. Rxb3 Bb6 29. c4 Rdc8 30. Ne7+ 1-0
(2-10-2008) Het tweede verhaal van onze olympiade-gangers komt van Sergio Harnandan.
De mooiste toernooien voor mij waren het WK jeugd in Griekenland (2005) waar ik 9e werd en het zeslanden toernooi in Duitsland (2007).
/olympiade/Sergio.jpg" width="75" height="55">
Ik ben Sergio Harnandan. Ik ben geboren in Den-Haag. Ik heb van mijn vader op mijn 8e leren schaken, maar heb er heel lang niks aan gedaan.
De eerste schaakclub waar ik speelde was Messenmakers (Gouda) toen ik 16 was. Ruud van Noord (een docent van mijn middelbare school) schaakte ook bij Messenmaker en hij had mij gevraagd of ik het leuk vond daar ook te spelen, toen ik een keer vriendschappelijk tegen hem geschaakt had.
Een paar jaar later ben ik naar Zeist verhuist en daar op de schaakclub gegaan. Ik speel nu extern in Zeist 3. Op Bartimeus heb ik de afgelopen jaren les gehad van Rob van Aurich.
Bij de NSVG kwam ik door toeval terecht. Mijn moeder had gelezen op internet over het IBIS toernooi in Haaksbergen, waar ik aan besloot mee te doen. Het eerste IBIS toernooi waar ik aan mee deed was toevallig meteen een jubileum toernooi, 35 jaar. Ik kwam daar toevallig ook al wat mensen tegen die ik van Bartimeus kenden. Zaterdag avond sprak ik daar met Pieter Couwenberg (de huidige voorzitter) die vroeg of ik bij de NSVG wilde komen schaken. Voor die tijd had ik nog niet van de NSVG gehoord.
Sindsdien schaak ik dus bij de NSVG, waarvoor ik al veel toernooien gespeeld heb. De mooiste toernooien voor mij waren het WK jeugd in Griekenland waar ik 9e werd, en het zeslanden toernooi in Duitsland, waar we 3e werden met het team, en ik tevreden mocht zijn met mijn score van 3.5 uit 5.
De partij waar ik het meest trots op ben komt ook van het zeslandentoernooi. Het was een zwart partij tegen Herman Jennen die ik in 26 zetten won. (De partij volgt nog als ik hem kan vinden)
Waar ik ook erg blij mee was , was dat ik vorig jaar 3 keer mocht invallen in de KNSB teams van Zeist, en ik haalde toch een 50% score. Helaas deed ik het in het 3e een stuk slechter.
Ik verheug me erg op de Olympiade op Kreta. Er zijn nog een paar weken te gaan, zodat ik me nog wat kan voorbereiden. Hopelijk doen we het goed als team. Het is spannend voor mij, mijn eerste Olympiade.
(24-9-2008) De spits wordt afgebeten door Ronnie Snoek, ook al deelnemer van de olympiade in Spanje in 2004.
Het meest trots ben ik op mijn prestatie in 2004 bij het NK van de NSVG waarin ik 3e werd.
/olympiade/Foto Ron Snoek olympiade 2008.JPG" width="145" height="194">
Ik ben geboren in Leusden op 11-05-1980. Op m'n 10e ben ik bij Bartimeus in Zeist intern gaan wonen. Heb daar vanaf m'n 12e schaakles gehad van Rob. In 1994 ben ik bij de NSVG gaan schaken en dat doe ik dus nu alweer 14 jaar. Daarnaast schaak ik vanaf 2004 bij Schaakclub Zeist en heb ik daar het afgelopen seizoen het beste seizoen tot nu toe gehad met een 22e plaats in de interne competitie. Het meest trots ben ik op mijn prestatie in 2004 bij het NK van de NSVG waarin ik 3e werd en jammer genoeg in de laatste ronde door een concentratiefout mijn dame kwijtraakte in een partij tegen Jan Boer, waardoor hij Nederlands kampioen bleef.
Onderwerpen in de rubriek: Schaakolympiade voor vips
Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1992 Verslag 9e olympiade 2008 Nsvg deelnemers 2008 Verslag 2012 Uitnodiging Ibca olympiade 2012 voorbeschouwing door sergio 2012 Uitslagen schaakolympiade 2012 2012 Verslag schaakolympiade chennai 2017 Het NSVG team en de toernooi website 2017 schaakolympiade voor vips 2017 15e schaakolympiade voor vips test 2017 verslag ronde 6 tm slot 2017 Verslag ronde1 tm ronde5 2017 Verslag dag1 tm dag3 Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips
Klik op 1 van onderstaande rubrieken
CorrespondentieschaakDrielandenwedstrijden voor vipsIndividueel Europees kampioenschap schaken voor vipsLedenweekendenWedstrijden waaraan NSVG teams meededenSchaakolympiade voor vipsIndividueel wereldkampioenschap schaken voor vipsZeslanden schaaktoernooiOverzicht van hoofdrubrieken
Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:
Open schaaktoernooien voor vipsNiet ingedeelde rubriekenGeschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boekenNiet open schaaktoernooien voor vipsSchaaktheorie: openingen en eindspeleninfo over de NSVGAlle rubrieken
terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina
Einde pagina